Ανακοινώσεις:

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ!

ευτυχώς μας επιτρέπεται ακόμα να την Υψώνουμε…

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ:
Η πραγματικότητα δεν χωράει πλέον θεωρίες , κούφια λόγια , ψέμα, υπεκφυγές και προπαντός λάθη λόγω ….. ή το χειρότερο ηθελημένα λάθη που είναι και τα μόνα καταγεγραμμένα και σοβαρά  στην πρόσφατη αλλά και παλαιότερη ιστορία μας. Γιατί είναι κούφια τα συνθήματα!!! ????
Γιατί το η « Έλλάδα στο κέντρο των αποφάσεων» κατέληξε στο «Η Ελλάδα στο περιθώριο – η Ελλάδα κλωτσοσκούφι και η  Ελλάδα παρίας».
Γιατί το «Πρώτα ο πολίτης» έγινε ό « Πολίτης στην ουρά – στα ράντζα – ο Πολίτης των επιδομάτων – ο κακομοίρης – ο άστεγος  – ο καταχρεωμένος
– ο άνεργος – ο επαίτης και δεν υπάρχει τέλος…..
Γιατί το «Επανίδρυση του κράτους» κατέληξε στο «Διελύθημεν στα εξ ών συνετέθημεν»
Γιατί το «Λεφτά υπάρχουν» κατέληξε στην χρεωκοπία και στα μνημόνια.
Γιατί το «Δεν υπογράφω μνημόνια» κατέληξε στην υπογραφή τους.
Γιατί το Όχι του δημοψηφίσματος έγινε Ναι
Γιατί οι “λαϊκοί αγώνες” κατέληξαν σε μία επαναλαμβανόμενη κασέτα διαπιστώσεων – και σε ύπνο βαθύ των πατερούληδων
Γιατί το τέλος των μνημονίων κατέληξε σε 99 χρόνια εποπτείας!!! Ως φαίνεται μας εξασφαλίσατε το μέλλον και μάλιστα με απεριόριστες προοπτικές!!!
Γιατί οι επενδύσεις όλο έρχονται αλλά δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα απο το 1974 αντ’ αυτού έκλεισαν βιοτεχνίες και βιομηχανίες.
Εξαιρετικά αποτελέσματα!
Μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο! Στην Ελλάδα όλα καταλήγουν στο αντίθετό τους!!!
Κατά τον Γκάντι τα επτά που δεν πρέπει να έχεις είναι: Πλούτο χωρίς μόχθο , πολιτική χωρίς αρχές, απόλαυση χωρίς συναίσθημα, γνώση χωρίς χαρακτήρα, εμπόριο χωρίς ήθος, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά και τέλος λατρεία χωρίς θυσία.
Δυστυχώς όμως εμείς τα έχουμε όλα και μάλιστα όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα!!!!!
Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα!
Επειδή διαθέτετε όλοι σας κυβερνήσαντες και κυβερνώντες ,κύρος – αξιοπιστία – υπευθυνότητα – σοβαρότητα κλπ
Τι καταφέρατε όλοι σας ως κόμματα εξουσίας επί 47 συναπτά έτη ;
Μνημόνια με όλα τα επακόλουθα!
Αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη γι αυτό απέναντι σε όλους εσάς και επειδή μας καταστρέψατε θα σας ξαναψηφίσουμε!
Γιατί στην Ελλάδα το κράτος πάντα “υπηρετούσε” τον πολίτη και καθώς φαίνεται θα εξακολουθήσει να τον υπηρετεί, γι΄αυτό είμαστε σε αδιέξοδο , δεν ξέρουμε ποίον να  πρωτοψηφίσουμε!
Φροντίσατε όλοι όσοι κυβερνήσατε και κυβερνάτε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για όλους τους Έλληνες, και με ιδιαίτερη αγάπη για το πιο σοβαρό ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας , τους νέους μας.Τα ευρωπαϊκά κεκτημένα γι΄αυτούς είναι:
Ανεργία , μισθοί των 600 ευρώ , μερική απασχόληση , εποχική απασχόληση και μάλιστα σε τομείς άσχετους με το αντικείμενό τους, 1.000.000 ξενιτεύτηκαν προσφέροντας στα ΑΕΠ των χωρών που τους έδωσαν αξιοπρεπής αποδοχές και ευκαιρίες να ζήσουν την ζωή τους στο ύψος των ονείρων τους ,να ζήσουν καλά , να κάνουν παιδιά και να έχουν εργασία , παιδεία και υγεία , συντάξεις , για αυτούς και τα παιδιά τους δηλαδή τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα που εσείς όλοι κατ΄ εξακολούθησιν τα στερείτε από αυτούς , από τις προηγούμενες γενιές των παππούδων και των γονιών τους και ως φαίνεται θα τα στερηθούν και όσοι θα έχουν την τύχη να γεννηθούν στο μέλλον σ΄αυτόν εδώ τον τόπο.
Η ζωή δεν περιμένει κανέναν και πολύ περισσότερο όλους εσάς ,ούτε είναι και κανείς υποχρεωμένος να προγραμματίζει την ζωή του με τις ανύπαρκτες προϋποθέσεις που του θέτετε και με κομμένη και ραμμένη την ζωή του στα μέτρα της μετριότητας όλων σας.
Θα το θεωρούσατε δημοκρατικό άραγε, αν ο λαός με την ψήφο του έστω και όχι με πράξεις όπως εσείς, σας ανταποδώσει τα ίσα; Δηλαδή, να σας ταπεινώσει όπως τον ταπεινώσατε , να σας εξευτελίσει όπως τον εξευτελίσατε , να σας απαξιώσει όπως τον απαξιώσατε , να σας ισοπεδώσει όπως τον ισοπεδώσατε , να σας εξοστρακίσει όπως τον εξοστρακίσατε και τελικά να σας τιμωρήσει όπως μάλλον σας αξίζει, αλλά και τους διάφορους γλείφτες, κομπιναδόρους , παρατρεχάμενους , χειροκροτητές , βολεμένους ,και  κρατικοδίαιτους κολαούζους;
Η κατάσταση της χώρας είναι εμετική , οι πολιτικοί εκτελούν εντολές, η οικονομία , η παιδεία και η υγεία  διαλυμένες, ο λαός φτωχός και μετανάστης.
Το σύνταγμα κουρελόχαρτο.
Η «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ» ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
Η ΧΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ.
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΔΙΩΚΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.
ΟΦΕΙΛΩ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ  ΟΤΙ ΟΛΑ TΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΑΠΟΚΤΗΘΕΝΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΤΕΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΑΡΕΤΡΑ ΜΑΣ.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ – ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ!!!!!
Σας είμεθα ευγνώμονες για τις υπηρεσίες και τις ευεργεσίες σας!!!!
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΚΟΥΜΕ 47 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.
ΜΕ ΧΡΕΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΕΠ , ΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ , ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙ 47 ΧΡΟΝΙΑ “ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣΑΝ” με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τη χώρα Ή ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ που έβαλαν πρώτα τον πολίτη και την Ελλάδα στο κέντρο των αποφάσεων επιτυγχάνοντας έτσι την ευρωπαϊκή σύγκλιση(που έγινε απόκληση!!!!) Ή ΕΚΕΙΝΟΥΣ που σκαμένου του τάφου ήρθαν να βάλουν την ταφόπλακα Ή ΕΚΕΙΝΟΥΣ που θα τελέσουν την επιμνημόσυνον  δέησιν και καλά σαράντα!
Τελικά οικοδόμησαν όλοι μαζί την χώρα παραδίδοντας σωρούς ερειπίων (υλικών και ανθρώπινων) με αγνοούμενους μέσα σε αυτά όπως πάντοτε τους έλληνες πολίτες.
ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΩΣ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΠΡΑΤΤΑΝ.
Οι θύτες έγιναν σωτήρες! Και οι νάνοι γίγαντες!Θαύμα!Να ένα ακόμα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο! Εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας της δημοκρατίας των ερειπίων!
Η δημοκρατία δεν εκφράζετε άπαξ με το δικαίωμα ψήφου , αλλά με το δικαίωμα στην ζωή, την καθημερινή ζωή που την κατάντησαν όλοι τους επιβίωση!!!!!
Επιπλέον μαζέψτε και δέστε όλοι σας  τα κομματόσκυλά σας και τα αδέσποτα σας από τους δρόμους και τις τηλεοράσεις και κλειστείτε στα γραφεία σας δουλεύοντας μόνον για τη χώρα και τους πολίτες της όπως εμείς για τις οικογένειές μας ,   γιατί αρκετά με την δημοκρατία της εικόνας και του καναπέ – αρκετά με τις κοκορομαχίες , τους αλληλοεπικαλυπτόμενους μονολόγους και την καταστροφή των περιουσιών των πολιτών!
Αρκετά με την εγκληματικότητα! Με την ληστεία και την δολοφονία αθώων πολιτών από δίποδα!Αρκετά με τους αριστερούς και δεξιούς εξτρεμιστές!  Μπουχτίσαμε!
« Ο στόχος τέτοιων πράξεων , όπως επισήμανε μια ομάδα Ελλήνων ψυχολόγων μετά τον πόλεμο , δεν ήταν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι κάποιων παραβάσεων ούτε να αποτραπούν τέτοια εγκλήματα στο μέλλον. Οι σκοποί του τρομοκρατικού συστήματος σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη ήταν πιο μακροπρόθεσμοι: να απαλείψουν τη βούληση και τη φαντασία του υποταγμένου πληθυσμού.
Γι αυτό και οι συνθήκες μέσα στο στρατόπεδο και η συμπεριφορά των δεσμοφυλάκων ήταν σχεδιασμένες έτσι ώστε να δημιουργούν στους κρατούμενους συνεχή φόβο για τη ζωή τους». Mark Mazower «Greece: Experience of Occupation 1941-1944».
ΟΦΕΙΛΩ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ  ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ  ΜΗΧΑΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ , ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΥ.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΛΩΝ ΔΙΟΤΙ ΤΗΡΗΣΑΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΕΝΩ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ ΤΙΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΔΩ ΤΑ ΚΑΤΆΣΤΙΧΆ!!!!!
Αυτοί που μπορούν να μιλούν για ευρωπαϊκά κεκτημένα είναι π.χ οι Δανοί (και ίσως κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες) που ως χώρα έχουν ευνομία , ισοπολιτεία , κράτος δικαίου και όχι μεγάλες ανισότητες  , κοινωνική γαλήνη , τάξη , νομιμότητα , σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα, φορολογικό σύστημα δίκαιο ,μηδενικό χρέος και αρνητική ανεργία.
Το χειρότερο είναι ότι αντί να μιμηθείτε όλοι ως κράτος πχ την Νορβηγία που φροντίζει τα έσοδα του πετρελαίου να τα επενδύει για τις επόμενες γενιές και δεν αγγίζει τα λεφτά των ασφαλισμένων κατορθώσατε  να ξεπουλήσετε τον εθνικό μας πλούτο , να ξεπαστρέψετε τις υπάρχουσες και τις επόμενες γενιές πριν καν γεννηθούν αφού το πιθάρι των Δαναΐδων θα τρώει τα πάντα. Ακόμα χειρότερο είναι ότι θεωρείτε εαυτούς εξυπνότερους από τους άλλους και ότι κάνετε τα πράγματα καλύτερα από αυτούς με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσετε όλοι σας την χώρα μας!!!!
ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ!
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΑ ΕΞΗΣ:
Στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί περίτρανα και μάλιστα στην περίπτωση αυτή (μοναδική)με έργα και όχι μόνο με λόγια !!!! Ότι!!!!!:
Το δημοκρατικό πολίτευμα δεν βασίζεται , δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στην βία παντός είδους ,ούτε στην καταστολή , ούτε στην δύναμη , ούτε στην προβοκάτσια , ούτε στους κουκουλοφόρους , ούτε στους τρομοκράτες , ούτε στην συκοφαντία, ούτε σε άδικους νόμους, ούτε στους χαφιέδες, ούτε στο φακέλωμα ,ούτε στην φίμωση , ούτε στον φόβο , ούτε στον τρόμο, ούτε στη φτώχεια , ούτε στο ψέμα , ούτε στην εγκληματικότητα, ούτε στον νεποτισμό, ούτε στην ανικανότητα , ούτε στην επιπολαιότητα , ούτε στην προχειρότητα , ούτε στην αδιαφορία , ούτε στην νομενκλατούρα, ούτε στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, ούτε στα σκάνδαλα, ούτε στην αδιαφάνεια, ούτε στην ατιμωρησία, ούτε στη διαπλοκή, ούτε στην ασυδοσία. Το δημοκρατικό πολίτευμα δεν φοβάται τις απεργίες , τις διαφορετικές απόψεις , τους ίδιους τους πολίτες και δεν φοβάται την ανατροπή  του γιατί στηρίζεται από! και στους πολίτες!Αλλιώς μιλάμε για κάτι άλλο.
Καμμία γνήσια δημοκρατία που σκοπό της έχει να υπηρετεί τον πολίτη και πρώτο μέλημά της την ελευθερία και την ευημερία των πολιτών της, δεν τους στερεί ,την υγεία , την παιδεία και την εργασία. Καμία γνήσια Δημοκρατία δεν ασκεί την χειρότερη μορφή βίας επάνω στον άνθρωπό που είναι (όπως την ορίζει η ψυχολογία )η ψυχολογική βία που αυτή την στιγμή υφίστανται χιλιάδες Έλληνες. Γι αυτό έχουμε χιλιάδες αυτοκτονίες συνανθρώπων μας ! Ποίοι είναι άραγε οι ηθικοί αυτουργοί ;
Σε τελευταία ανάλυση απλά όποιος δεν είναι μαζί με τον λαό στην πράξη, είναι εναντίον του λαού , και όποιος είναι εναντίον του λαού , είναι ενάντια στη δημοκρατία.
Στην Ελλάδα υπάρχει άπλετος χρόνος για να κάνει κανείς ότι γουστάρει και καθόλου χρόνος για απόδοση ευθυνών και απονομή δικαιοσύνης. Γιατί και καλά! Πρέπει τώρα να σώσουμε ότι μπορούμε , να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα και έτσι μάλλον βγήκε το «τι έχεις Γιάννη τι είχα πάντα»! Παραμένοντας έτσι πάντοτε ένας στραβοχυμένος λουκουμάς!!
Σας παραπέμπω στους «Νόμους» του Πλάτωνα ,όπου ο νομοθετών νόμους που φέρνουν ανισορροπία στην κοινωνία  θεωρείται από τον Πλάτωνα στασιαστής!
και στον Αριστοτέλη στο δεύτερο μέρος της επιστολής μου.
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΣ
ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ………… 
Πλάτωνος νόμοι!
[«Αν η ψυχή ενός ατόμου ρέπει στις απολαύσεις και στις επιθυμίες και θέλει να τις ικανοποιεί με κάθε τρόπο ….. τότε  αν μια τέτοια δύναμη κυριαρχήσει στην πόλη ή σε άτομα και αρχίσει να παραβαίνει τους νόμους , δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την καταστροφή…..
Αθηναίος : …. Φαντάζεσθε  Αν κάποτε νικήσει η δημοκρατία ή κάποιο άλλο πολίτευμα ή ακόμα και μια τυραννία , θα φτιάξει θεληματικά νόμους διαφορετικούς από εκείνους που θα εξυπηρετούν το συμφέρον και τη διατήρηση της εξουσίας της;
Κλεινίας : Όχι βέβαια.
Αθηναίος: Επομένως , ο νομοθέτης θα θεωρεί τους νόμους του δίκαιους και θα τιμωρεί ως παραβάτες όσους δεν υποτάσσονται σε αυτούς .
Κλεινίας: Ναι έτσι είναι.
Αθηναίος: Γι αυτό το λόγο οι νόμοι θα θεωρούνται πάντα δίκαιοι.
Κλεινίας: Λογικό.
Αθηναίος: Ακριβώς , αφού αυτό είναι ένα από τα αδικήματα της εξουσίας.
…………………………………………………..
Αθηναίος:  Όταν  γίνεται αγώνας για την αρχή , οι νικητές παίρνουν στα χέρια τους τα πάντα και δεν αφήνουν καμία εξουσία στους νικημένους …. Οι δύο πλευρές δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να παρακολουθεί η μία την άλλη μήπως βρεθεί κάποιος που θα επαναστατήσει και αρπάξει την εξουσία. Φυσικά η άποψή μας είναι ότι αυτό δεν είναι γνήσιο πολιτικό σύστημα. Πιστεύουμε  ότι οι νόμοι που δεν θεσπίστηκαν για το καλό ολόκληρης της πόλης είναι ανήθικοι και εκείνοι που τους έφτιαξαν δεν είναι σωστοί πολίτες αλλά στασιαστές. Όσοι λένε ότι αυτοί οι νόμοι πρέπει να τηρούνται χάνουν τα λόγια τους. Τα αναφέραμε αυτά διότι δεν σκοπεύουμε να παραδώσουμε την εξουσία της πόλης σε κανέναν πλούσιο, δυνατό, επιβλητικό ή  ευγενικής καταγωγής……………. Στην πόλη όπου ο νόμος βρίσκεται υπό την υπηρεσία κάποιας άλλης εξουσίας και δεν έχει κανένα κύρος ο ίδιος , η κατάρρευση δεν θα αργήσει. Όπου όμως ο νόμος είναι κυρίαρχος και οι άρχοντες θεωρούνται υπηρέτες του , εκεί η κατάσταση είναι πολύ καλή…….
Κλεινίας: Μα τον Δία , φίλε μου , βλέπεις πολύ καλά για την ηλικία σου…] Πλάτωνος νόμοι βιβλίο Δ’ Απόσπασμα 715 και κάτω.
Και ο νοών νοεί τω!!!!
Στα  «Πολιτικά» του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα εκεί που εξετάζει την τυραννία καθώς και στην επιτάφιο ομιλία του Περικλή στον Θουκυδίδη για να δείτε αλήθειες, αν και υπάρχουν εκατοντάδες πιο σύγχρονα επίσης αξιόλογα ιστορικά , κοινωνιολογικά , ψυχολογικά και φιλοσοφικά έργα που αναφέρονται στην ελευθερία , στην δημοκρατία και τους κινδύνους που διατρέχει η κοινωνία ,τα πολιτικά συστήματα και επομένως ο ίδιος ο άνθρωπος και η ελευθερία του όχι μόνο  από εξωτερικούς κινδύνους αλλά και πράγμα που είναι πιο σημαντικό, εκ των έσω.Δεν μπορώ εδώ να να παραθέσω τα λόγια πολλών πνευματικών ανθρώπων της ανθρωπότητας που δεν υπήρξαν απολογητές κανενός , αλλά είπαν αλήθειες για όλους και για όλα.
Αριστοτέλους  Πολιτικά !
[«Αντίθετα υπάρχει δημοκρατία , όταν οι περισσότεροι δηλαδή οι ελεύθεροι και οι φτωχοί  ακούν την εξουσία , ολιγαρχία δε υπάρχει όταν ασκούν την εξουσία οι πλούσιοι  και ευγενικής καταγωγής  που είναι λίγοι».
«Σε ένα είδος ολιγαρχίας αναλαμβάνουν αξιώματα όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα και οι άποροι αν και περισσότεροι δεν συμμετάσχουν στο πολίτευμα , σε ένα άλλο είδος ολιγαρχίας τα αξιώματα μεταβιβάζονται από πατέρα σε γιο και σε ένα άλλο κυριαρχεί η κληρονομική διαδοχή , αλλά εξουσιάζουν οι άρχοντες και όχι ο νόμος .
«Γι αυτό ευνομία σημαίνει πρώτα   ότι οι πολίτες συμμορφώνονται στους νόμους και δεύτερον ότι οι νόμοι στους οποίους υπακούν οι πολίτες  είναι σωστοί γιατί είναι αδύνατον να υπακούν σε κακώς θεσπισμένους  νόμους».
Όσο για την τυραννίδα; «………γιατί η εξουσία ασκούνταν αυταρχικά και αυθαίρετα …… της εξουσίας από έναν  που εξουσιάζει τους ομοίους του και τους καλύτερους από εκείνον αδιακρίτως  και αποβλέπει προς ίδιον όφελος και όχι προς το συμφέρον των αρχομένων, γι αυτό και είναι ανεπιθύμητη από τον λαό , γιατί ουδείς ελεύθερος  άνθρωπος δεν υπομένει με την θέλησή του μια τέτοια εξουσία …..»«…..Πολλές φορές παρόλο που ένα πολίτευμα μπορεί να είναι προτιμότερο σε μία πολιτεία , δεν εμποδίζει τίποτε να συμφέρει ένα άλλο πολίτευμα .»
«Ακόμα επαναστατούν λόγω της υπεροχής που απέκτησαν κάποιοι ,όταν ένας ή περισσότεροι αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη από την δύναμη της πόλης και γίνονται ισχυρότεροι από το πολίτευμα . Έτσι συνήθως γίνονται οι μοναρχίες και οι δυναστείες»…. «Αιτία που προκαλεί επαναστάσεις  είναι και η φυλετική ανομοιογένεια του πληθυσμού , έως ότου επέλθει η σύγκλησή του. Γιατί όπως δεν μπορεί να συγκροτηθεί πόλη από τυχαίο πλήθος , έτσι ούτε σε τυχαίο χρόνο συμβαίνει αυτό . Γι αυτό και όσοι μέχρι τώρα δέχθηκαν συνοίκους ή αποίκους , οι περισσότεροι επαναστάτησαν εναντίον τους». …. «Αυτά είναι και όσα ανέφερα για την διατήρηση της τυραννίδας, όπως ο περιορισμός της δύναμης όσων υπερέχουν , η θανάτωση των πολιτών με υψηλό φρόνημα και ακόμη η απαγόρευση των συσσιτίων , των πολιτικών παρατάξεων , της εκπαίδευσης των πολιτών , και κάθε άλλου μέσου , αλλά και η αυστηρή παρακολούθηση όλων αυτών από τα οποία προκύπτουν , το ανεξάρτητο φρόνημα και η αμοιβαία εμπιστοσύνη , κι επιπλέον η απαγόρευση σχηματισμού φιλοσοφικών σχολών και κάθε άλλου μορφωτικού συλλόγου. Γενικά οι τύραννοι πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα , ώστε να αποξενώνονται οι πολίτες μεταξύ τους όσο περισσότερο γίνεται γιατί η  γνωριμία του ενός με τον άλλο  αυξάνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη των πολιτών….. Επίσης επιδιώκεται να μην μένουν κρυφά όσα κάποιος υπήκοος  λέει ή κάνει αλλά να υπάρχουν κατάσκοποι —- ωτακουστές όπου υπήρχε κάποια συγκέντρωση ή συνέλευση γιατί οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο ελεύθερα , όταν φοβούνται τους κατασκόπους Ωστόσο αν μιλάνε με θάρρος περνούν πολύ λιγότερο απαρατήρητοι . Ακόμα να ενθαρρύνονται οι συκοφαντίες ανάμεσα στους πολίτες και οι συγκρούσεις των φίλων με φίλους , του λαού με τους επιφανείς πολίτες και των πλουσίων μεταξύ τους. Και ανήκει στην τυραννίδα να κάνει τους υπηκόους φτωχούς , με σκοπό να συντηρείται η φρουρά αλλά κυρίως να μη μένει χρόνος στους πολίτες να συνωμοτούν , καθώς συνεχώς απασχολούνται με τις καθημερινές δουλειές τους .Ακόμα γνώρισμα του τυράννου είναι να κάνει πολέμους  με σκοπό οι αρχόμενοι ναι είναι απασχολημένοι και να έχουν ανάγκη τον αρχηγό.»
«……οι λαοί τιμούν τους δημαγωγούς γιατί ο δημαγωγός είναι κόλακας του λαού και οι τύραννοι τιμούν τους δουλοπρεπείς , γιατί η δουλοπρέπεια είναι έργο της κολακείας. Γι αυτό τον λόγο η τυραννία έλκει τους ευτελείς ,γιατί οι τύραννοι ευχαριστιούνται με κολακείες , μόνο που κανένας πολίτης με ελεύθερο φρόνημα  δεν θα τους κολάκευε , αλλά αντιθέτως οι αξιοπρεπείς πολίτες τιμούν τους άλλους αλλά δεν τους κολακεύουν ……Χαρακτηριστικό επίσης της τυραννίδας είναι ότι δυσαρεστείται με κάθε αξιοπρεπή   κι ελεύθερη πράξη , διότι ο τύραννος θέλει μόνο για τον εαυτό του το δικαίωμα να έχει τέτοιο χαρακτήρα , ενώ ο άνθρωπος που διεκδικεί και τον σεβασμό αλλά και την  ελευθερία αφαιρεί από τον τύραννο την υπεροχή και την αυταρχικότητα της τυραννικής εξουσίας. Άρα οι τύραννοι μισούν αυτούς τους ανθρώπους με την πρόφαση ότι καταλύουν την εξουσία τους . Γνώρισμα της τυραννίδας επίσης είναι τα συμπόσια και οι συναναστροφές με ξένους παρά με συμπολίτες , καθώς αισθάνονται εχθρούς τους πολίτες και επικίνδυνους για την εξουσία τους  ……. Γιατί η τυραννία έχει τρεις στόχους πρώτα να υποτάξει το φρόνημα των πολιτών γιατί κανένας υποταγμένος δεν θα την υπονόμευε , δεύτερον να διασπείρει την δυσπιστία μεταξύ των πολιτών γιατί η κατάλυση της  τυραννίδας προϋποθέτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη των πολιτών  μεταξύ τους .Γι αυτό οι τύραννοι καταδιώκουν τους αξιοπρεπείς πολίτες πιστεύοντας ότι βλάπτουν την εξουσία τους , όχι μόνον γιατί δεν καταδέχονται να τους εξουσιάζουν αυταρχικά , αλλά γιατί  εμπνέουν εμπιστοσύνη στους ομοίους τους  και στους υπόλοιπους πολίτες και δεν καταδίδουν κανέναν …… και τρίτον προσπαθεί να αποδυναμώσει τους πολίτες γιατί κανένας δεν επιχειρεί τα αδύνατα και επομένως ούτε να καταλύσει την  τυραννίδα , εάν δεν διαθέτει την κατάλληλη δύναμη……………. Γιατί όλες οι μέθοδοι των τυράννων έχουν τρεις βασικές αρχές ,να είναι καχύποπτοι οι πολίτες μεταξύ τους , να είναι  ανίσχυροι και να έχουν υποταγμένο φρόνημα ……. Ο τύραννος προστατεύει την δύναμή του , γιατί μπορεί να εξουσιάζει τους πολίτες με τη συγκατάθεσή τους  ή και άνευ αυτής……. Ο τύραννος οφείλει άλλα να εκτελεί και άλλα να φαίνεται ότι εκτελεί  ……. Όπως όταν οι τύραννοι απομυζούν το ελάχιστο εισόδημα του λαού που εργάζεται και καταπονείται  , ενώ αμείβουν πλουσιοπάροχα εταίρες , φιλοξενούμενους και καλλιτέχνες…… Αντίθετα  συμφέρει  περισσότερο τους τυράννους να απομακρύνουν τα πλούτη τους από την πόλη τους παρά να τα αφήνουν συγκεντρωμένα στην πατρίδα τους …….. Ο τύραννος πρέπει να φαίνεται ότι συγκεντρώνει τους φόρους και τις εισφορές για δημοσιονομικούς λόγους …. Και  να παρουσιάζει τον εαυτό του ως φύλακα και ταμία των χρημάτων με την ιδέα ότι είναι δημόσια και όχι ιδιωτικά….. ακόμη ο τύραννος πρέπει να φαίνεται αφοσιωμένος στα θρησκευτικά του καθήκοντα  , γιατί οι υπήκοοι πιστεύουν ότι δεν θα αδικηθούν πολύ από τέτοιους και συνεπώς τον υπονομεύουν λιγότερο ….. πρέπει όμως να φαίνεται θρήσκος χωρίς να γίνεται γελοίος….. αλλά όταν αποφασίσει να αφαιρέσει την εξουσία από κάποιον αυτό πρέπει να το πράξει βαθμιαία και όχι με τη μία……»] Αριστοτέλους πολιτικά, « Αντίθετα πόλη είναι οι σχέσεις συνύπαρξης των οικογενειών και των γενών με σκοπό το ευ ζην , προκειμένου να επιτευχθεί τέλεια και αυτάρκης ζωή»,και αλλού «…. Γιατί αναγκαστικά από τα ψεύτικα αγαθά θα προκύψει κάποτε αληθινό κακό , επειδή η πλεονεξία των πλουσίων καταστρέφει το πολίτευμα περισσότερο από την πλεονεξία του λαού».
Και ο Δημόκριτος θα συμπλήρωνε :
Απόσπασμα 252 «Τα συμφέροντα της πόλεως πρέπει να θεωρούνται  σαν ανώτερα από όλα τα άλλα , προκειμένου να διοικείται καλά. Δεν πρέπει λοιπόν να αντιμάχεται κανείς από πνεύμα φιλονικίας τη δικαιοσύνη ούτε να παραβιάζει για δικό του όφελος το κοινό συμφέρον(καλή ώρα ) . Γιατί η καλοδιοικούμενη πολιτεία είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Από αυτό εξαρτώνται όλα. Όταν διατηρείται αυτό διατηρούνται τα πάντα , όταν καταστρέφεται , καταστρέφονται μαζί του τα πάντα»…..
Στο απόσπασμα 50 «Όποιος  χρηματίζεται δεν μπορεί να είναι ποτέ δίκαιος» …
Στο 254 «Οι κακοί όταν κατακτήσουν  αξιώματα όσο πιο ανάξιοι είναι  τόσο πιο αμελείς γίνονται και τόσο περισσότερο παλαβώνουν και αποθρασύνονται».
Tα λόγια του επιταφίου του Περικλή όπως τα αναφέρει ο Θουκυδίδης στην ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου…… «Οι πολίτες της Αθήνας είναι νομοταγείς στον δημόσιο βίο τους και υπακούν ιδιαίτερα στους νόμους που έγιναν για την προστασία των αδικουμένων ….. στην αθηναϊκή δημοκρατία χρησιμοποιούν τον πλούτο περισσότερο σαν ευκαιρία για εκτέλεση έργων παρά σαν αφορμή πομπωδών καυχήσεων , και δεν θεωρούν προσβλητικό το να ομολογεί κανείς πως είναι φτωχός , αλλά νομίζουν μεγαλύτερη προσβολή το να μην απαλλάσσεται  από την φτώχεια εργαζόμενος ……..»
Και ο νοών νοείτω!!!!
Στις μέρες μας, οι έννοιες – οι αξίες ή έχουν χάσει την σπουδαιότητά τους ή είναι πλέον κενό γράμμα ή έχουν αποκτήσει άλλο νόημα – περιεχόμενο από αυτό που αρχικά δήλωναν χιλιάδες χρόνια τώρα.
Μας κουνάνε το δάχτυλο και μας νουθετούν , αλλά πότε θα μαζέψουν την γεμάτη έπαρση , θράσος και ψέμα γλώσσα τους; Πότε θα αποκτήσουν την μνήμη των  πεπραγμένων τους; και συναίσθηση των πράξεών τους; Μάλλον ή έχουν Alzheimer ή υποτιμούν την νοημοσύνη μας! Ίσως γιατί θεωρούν εαυτούς έξυπνους, γιατί κατάφεραν το μεγάλο τίποτα που κατέληξε στο απόλυτο μηδέν και στο χαοτικό μέλλον.
Ότι για τους άλλους λαούς είναι πραγματικότητα – είναι κεκτημένο, σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής τους από τον περασμένο αιώνα,  για τους Έλληνες είναι ακόμα άπιαστο όνειρο.Εξαιρετική πρόοδος!!!!
Ότι για τους άλλους λαούς είναι δεδομένο για τους Έλληνες είναι ζητούμενο!!!!! Σε όλους τους τομείς και σε όλες τις λεπτομέρειες -από το πιο μικρό μέχρι το πιο σημαντικό.
Επιτέλους !!!!!!!!!! Θα μπει ένα τέλος ; ή θα ανακυκλώνουμε την μετριότητα και τα πρόσωπα που την εκφράζουν;
Καμμία ψήφος στα συστημικά κόμματα – όλοι στις κάλπες ή τώρα ή ποτέ !!!!!
Ξεχνούν άπαντες το new deal του Ρούσβελτ, ξεχνούν τον Κέινς , ξεχνούν το 1929 αλλά και την λίαν πρόσφατη οικονομική κρίση της ασυδοσίας – χρηματοπιστωτική κρίση και φόρτωσαν το χρέος των τραπεζών στις πλάτες μας κάνοντάς το δημόσιο!!!!  Δεν φτάνει αυτό αλλά υποστηρίζουν και τον κοινωνικό δαρβινισμό του ανεκδιήγητου Σπένσερ, λες και έχουν εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες και αξιοκρατία για όλους!!! Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά εδώ για την οικονομία και την κοινωνιολογία , για την ψυχολογία την ιστορία αλλά δεν είναι το κύριο θέμα μας.
Ξεχνάμε τι είχε δηλώσει η Μ.Θάτσερ (1987)όπως το αναφέρει ο Μάρκ Μαζάουερ στο βιβλίο του «Ευρώπη  Η Σκοτεινή Ήπειρος», «Αυτό που λέμε κοινωνία δεν υπάρχει»!!!!!!!!!!!!!!!!!. Γι αυτό τα μεταθανάτια γλέντια στην Αγγλία από τον απλό κόσμο! Γιατί θεσμούς ,  οικονομία και κοινωνία δημιούργησε ο άνθρωπος για να υπηρετείται το σύνολο των ανθρώπων.
Ξεχνάμε ότι ο Χίτλερ στην είσοδο των στρατοπέδων συγκέντρωσης έγραφε το περίφημο «Arbeit macht frei» , δηλαδή «η εργασία απελευθερώνει» και πριν και τώρα το 8άωρο δεν τηρούνταν στην Ελλάδα θα έρθει και η 7 ήμερη εργασία και το θεσμοθετημένο 12άωρο και θα καταλήξουμε όπως στην Ιαπωνία που οι νέοι αυτοκτονούν από την εξαντλητική δουλειά και τον ανταγωνισμό. Που καιρός για να χαρείς τη ζωή , ελεύθερος χρόνος για να στοχαστείς , να μορφωθείς ως άνθρωπος ,αφού δεν θα δουλεύεις για να ζεις αλλά θα ζεις για να δουλεύεις! Να μια ζωή γεμάτη νόημα!!!!!!! Να η εφαρμογή σε συνδιασμό με τον covid19 των θεωριών του Behaviorism του Corporatism – του Friedman και του δόγματος του Σόκ.
Αλλά ας μην ανησυχούμε θα έρθουν τα ρομπότ να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους , όσο λιγότεροι τόσο καλύτερα για κάποιους.Εφιαλτικό μέλλον – τεράστια πρόοδος!!!!!! Όπως είπε ο Αείμνηστος Παπανούτσος ” Προοδεύσαμε πολύ σε τούτον τον αιώνα αλλά δεν ευτυχήσαμε ” Πάντα το παρελθόν θα καθορίζει το παρόν και το παρόν το μέλλον.Και όλοι εσείς καθορίσατε το μέλλον για 100-200 χρόνια με τον καλύτερο τρόπο!!!!!!Άλλοι καθορίζουν την πολιτική τους με προοπτική 50-100 χρόνων ενώ εμείς την καθορίζουμε καιροσκοπικά και μάλιστα με ανικανότητα να εκμεταλλευτούμε έστω και το ελάχιστο ,υπέρ μας!!!!Εκτός και αν μας υπαγορεύουν όπως στα μαθητούδια την ορθογραφία μας!!!!Ο Baruch Spinoza ” Το καλύτερο κράτος είναι εκείνο στο οποίο οι άνθρωποι ζούν με ομόνοια , μια ζωή ανθρώπινη…Εκείνη που ορίζεται όχι μόνο από τον ζώντα οργανισμό και τις άλλες κοινές σε όλα τα ζώα λειτουργίες , αλλά πρωτίστως από τον λόγο και από την αυθεντική ψυχική αρετή και ζωή….Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι όταν λέω πως ένα κράτος εγκαθιδρύεται ενόψει αυτού του σκοπού (της ομόνοιας ), εννοώ το κράτος που ιδρύεται από ένα ελεύθερο πλήθος , και όχι εκείνο που επιβάλλεται σε έναν πληθυσμό βάσει του δικαίου του πολέμου….Ένα ελεύθερο πλήθος οδηγείται περισσότερο από την ελπίδα παρά από τον φόβο , ενώ ένα υποταγμένο , περισσότερο από τον φόβο παρά την ελπίδα , το πρώτο προσπαθεί να χαρεί τη ζωή , το δεύτερο απλώς να αποφύγει το θάνατο. Το πρώτο προσπαθεί να ζει γιαλογαριασμό του το δεύτερο ειναι αναγκασμένο να ανήκει στον κατακτητή του , γι αυτό το δεύτερο είναι υπόδουλο , ενώ το πρώτο ελεύθερο. Ο σκοπός ενός κράτους που κατακτάται με βάση το δίκαιο του πολέμου είναι συνεπώς δεσποτικός: Ενδιαφέρεται κυρίως να έχει σκλάβους και όχι υπηκόους ….επίσης είναι τελείως διαφορετικά τα μέσα που χρησιμοποιεί  έκαστο για τη διατήρησή του».
Και ο νοών νοεί τω!
Κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και πρωτίστως την δημοκρατία, επομένως και τους πολίτες της κάνει αυτό που πρέπει.Π.Χ Ιρλανδία για την εκροή κεφαλαίων επέβαλε 45% φόρο στα κεφάλαια που έφευγαν από την χώρα! Εσείς ; Π.Χ Ισλανδία για την κατάντια της οικονομίας επέρριψε τις ευθύνες και το βάρος στις τράπεζες! Εσείς; Μετατρέψατε το χρέος των τραπεζών σε δημόσιο – δηλαδή το βάλατε στον κρατικό προϋπολογισμό – δηλαδή το φορτώσατε στις πλάτες μας!!! Παράδειγμα προς αποφυγήν: έκλεισε η κυβέρνηση τις τράπεζες και όλοι οι άλλοι σιώπησαν και επέρριψαν τις ευθύνες στην ΕΚΤ ενώ αυτή δεν είχε θεσμικά την δυνατότητα  για κάτι τέτοιο!!!!Τέλος με τους τώρα τελευταία χρησιμοποιούμενους ψυχολογικούς όρους της εμμονής και της ιδεοληψίας – ιδεολογίας ,  η ασθένειά μου  δεν είναι ούτε η ξενοφοβία , ούτε η ξενοφιλία , ούτε ο ναζισμός , ούτε ο εθνικισμός , ούτε ο κομμουνισμός , ούτε ο σοσιαλισμός, ούτε ο αναρχισμός,  ούτε ο νεοφιλελευθερισμός , ούτε η τρομοκρατία , ούτε οι μολότοφ , ούτε η παγκοσμιοποίηση  αλλά η δημοκρατία και η φιλοπατρία.
Ο πολίτης ζητά δύο απλά και αυτονόητα πράγματα  να ζήσει σε μια κοινωνία ευνομούμενη και με αξιοπρέπεια! Να ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο!!!!!!!
Που δεν πρόκειται ποτέ να έρθει στην Ελλάδα!!!! Όσο για αξιοκρατία και ισονομία ας το αφήσουμε καλύτερα!!!
Κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και πρωτίστως την δημοκρατία ,επομένως και  τους  πολίτες της, τα προσφέρει!
Νομίζω ότι η δημοκρατία μας θα έπρεπε να έχει δώσει στον Έλληνα δεκαετίες τώρα πολλά περισσότερα σε ποιότητα ζωής, ποιότητα αξιών και
ουσιαστικών υλικών αγαθών, το αξίζει!
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΣ
ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στη λίστα ενημέρωσης (newsletter) του "ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ"  για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και την αρθογραφία μας.

Η εγγραφή σας ήταν επιτυχής!

Pin It on Pinterest

Share This